Project Citizenship Behaviour: A Conceptual Framework
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 3(1): 51-65

As a response to new dynamic marketplace, which was emerging towards the end of 20th century, it was observed that prevalance of project type temporary systems emerged, in lieu of classical permanent organizational systems. Organizational citizenship behavior was re-examined by academics with a scope on temporary systems and project citizenship behaviour construct was developed. Its extensive heritage from organizational citizenship behaviour aside, it was determined that specific nature of projects echoed in dimensions of citizenship. Quantitave research from some academics showed that project citizenship behavior bears reasonable effect on the performance of projects. Purpose of this study is to examine the academical progress of the PVD concept in detail and to present the dimensions of construct and initiate a discussion on it.

Proje Vatandaşlık Davranışı: Kavramsal Bir Çerçeve
1Yıldız Teknik Üniversitesi
2Doç. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü, Örgütsel Davranış ABD
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 1(3): 51-65

20. yy. sonlarına doğru piyasaların dinamikleşmesinin bir sonucu olarak klasikleşmiş kalıcı örgüt sistemlerin yerine proje türü geçici sistemlerin yaygınlık göstermeye başladığı gözlemlenmiştir. Akademisyenler tarafından örgütsel vatandaşlık davranışı bu tür geçici sistemler kapsamında yeniden incelenmiş ve bir proje vatandaşlığı davranışı yapısı geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan bu yapı, örgütsel vatandaşlık davranışından birçok miras alıyor olsa da projelerin kendine has yapısının farklı vatandaşlık boyutlarında farklı tezahür ettiği belirlenmiştir. Akademisyenler tarafından yapılan nicel araştırmalar, proje vatandaşlığı davranışının projelerin başarımında kayda değer bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı PVD kavramının akademik gelişim sürecini etraflıca incelemek, kavramın boyutlarını ortaya koymak ve kavramı tartışmaya açmaktır.