Common evaluation criteria used by business angels and entrepreneurial team strength as the dominant factor affecting angel investment decisions
1Department of Business Administration, Yıldız Technical University, Istanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2022; 6(2): 74-94 DOI: 10.14744/ysbed.2022.00020
Full Text PDF

Business angels’ investment decisions resemble complex equations with too many variables. Angel investing is a highly ‘personalized’ activity, therefore business angels naturally have custom evaluation criteria that are aligned with their own goals and ambitions. On the other hand, some risks are common and they are present in almost all of the potential deals. These common risks are execution risk, market risk and most importantly, agency risk. Taking into consideration the importance of these risks, this research hypothesizes that the outcome of a business angel’s due diligence process largely depends on a select group of evaluation criteria that help to measure the level of execution risk, market risk and agency risk. This research aims to 1) discover which entrepreneur-related and opportunity-related evaluation criteria shape up angel investment decisions, 2) test whether entrepreneurial team strength is the dominant factor affecting angel investment decisions. The results of this research are important for both novice business angels and entrepreneurs seeking funding from investors. Novice business angels may utilize the list of criteria as a ‘checklist’. Entrepreneurs will better understand the reasons behind business angels’ investment decisions, and thus be better prepared for their future investment pitches. This research contributes to entrepreneurship literature by examining investment decisions of Turkish business angels for the first time. It is also believed to be among the first few angel investing focused academic research in Turkey with a sample size of 100+.

Melek yatırımcıların ortak değerlendirme kriterleri ve girişimci ekibin yeterliliğinin melek yatırım kararları üzerindeki hâkim rolü
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İşletme Bölümü, İstanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2022; 2(6): 74-94 DOI: 10.14744/ysbed.2022.00020

Melek yatırımcıların yatırım kararları çok sayıda değişkene sahip karmaşık denklemlere benzemektedir. Melek yatırımcılığın fazlasıyla ‘kişiselleşmiş’ bir aktivite olması nedeniyle her melek yatırımcının kendi heves ve hedefleri doğrultusunda özel karar parametrelerine sahip olması doğaldır. Buna karşın, melek yatırımcıların erken aşamadaki girişimlere yatırım yaparak maruz kaldıkları ortak riskler (vekâlet riski, icra riski, piyasa riski) ve bu risklerin melek yatırımcılar açısından önemi bağlamında ele alındığında, bazı değerlendirme kriterlerinin melek yatırım kararlarının yönünü tayin etmekte yeterli gelebileceği düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamında 1) melek yatırım kararlarının yönünü tayin eden az sayıda ama kritik önemdeki girişimci ekip ve girişim fırsatı odaklı değerlendirme kriterlerinin hangileri olduğunun keşfedilmesi, 2) geçmiş araştırmalarda savunulan “melek yatırımcıların vekâlet riskini icra riski ve piyasa riskinden daha fazla önemsediği” tezinden hareketle, girişimci ekibin yeterliliğinin yatırım kararı üzerinde hâkim olup olmadığının test edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın ulaştığı bulgular melek yatırımcılığa yeni başlayacak olan kişilere yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi sürecinde yararlanabilecekleri bir ‘kontrol listesi’ sunması ve girişimciler tarafından melek yatırımcıların karar sistematiğinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak olması bakımından önemlidir. Araştırma geçmişte Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılmış olan melek yatırımcılık odaklı araştırmaların bulgularını Türkiye’den ampirik kanıtlarla destekleyecek olmasına ek olarak, çok sayıda Türk melek yatırımcıyı kapsayan geniş bir örnekleme sahip olması (n=122) ve Türk melek yatırımcıların yatırım kararlarını odağına alan ilk akademik araştırmalar arasında yer alması ile literatüre katkıda bulunmaktadır.