Big data analytics capability and firm performance: The moderator role of firm size
1Department of Business Administration, Yıldız Technical University, Istanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2022; 6(2): 62-73 DOI: 10.14744/ysbed.2022.00019

In recent times, big data analytics (BDA) technologies have provided firms new opportunities and perspectives with the ability to quickly acquire large amounts of data from various source. BDA capability is defined as a firm’s ability to aggregate, integrate, and deploy big data-specific resources. As a knowledge-based dynamic capability, BDA capability is an important organizational capability that provides sustainable competitive advantage in the big data environment. While research suggests a positive relationship between BDA capability and firm performance, studies on how this relationship manifests in different contexts are limited. For example, the role of an intra-organizational factor such as firm size, which has the potential to affect firms’ decisions and behaviors, in this relationship has not been sufficiently explored. In this context, the aim of this study is to investigate the moderating role of firm size in the relationship between BDA capability and firm performance, through the lens of the Knowledge-Based Dynamic Capabilities View. To this end, a cross-sectional field study was conducted on 252 SMEs and large-scale companies in Turkey. Results indicate that firm size plays a moderating role in the relationship between BDA capability and firm performance, with the effect of BDA capability on firm performance increasing as firm size increases. The study concludes with suggestions for theorists and practitioners, and a discussion on how companies can evaluate the potential of BDA.

Büyük veri analitiği yeteneği ve firma performansı ilişkisi: Firma büyüklüğünün düzenleyici rolü
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İşletme Bölümü, İstanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2022; 2(6): 62-73 DOI: 10.14744/ysbed.2022.00019

Son dönemde çok çeşitli ve farklı kaynaklardan büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde elde etme olanağı sunan büyük veri analitiği (BVA) teknolojileri işletmelere yeni fırsatlar ve bakış açıları kazandırmıştır. BVA yeteneği, bir firmanın büyük veriye özgü kaynaklarını bir araya getirme, entegre etme ve dağıtma yeteneği olarak tanımlanır. Bilgi temelli bir dinamik yetenek olarak BVA yeteneği, büyük veri ortamında sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayan önemli bir örgütsel yetenektir. Araştırmalar BVA yeteneği ile firma performansı arasında olumlu bir ilişki olduğunu belirtse de bu ilişkinin farklı bağlamsal koşullarda nasıl bir seyir izlediği üzerine yapılan araştırmalar sınırlı düzeydedir. Örneğin firma büyüklüğü gibi firmaların karar ve davranışlarını etkileme potansiyeli olan önemli bir örgüt içi faktörün bu ilişkide nasıl bir rolü olduğu yeterince araştırılmamıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Bilgi Temelli Dinamik Yetenekler Görüşü bağlamında BVA yeteneği ile firma performansı arasındaki ilişkide firma büyüklüğünün düzenleyici rolünü araştırmaktır. Bu amaçla Türkiye’de faaliyet gösteren 252 KOBİ ve büyük ölçekli firmayı kapsayacak şekilde kesitsel bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre BVA yeteneği ile firma performansı arasında firma büyüklüğünün düzenleyici bir rolünün olduğu gözlenmiştir. Buna göre firma büyüklüğü arttıkça BVA yeteneğinin firma performansı üzerindeki etkisi de artmaktadır. Araştırma sonunda teorisyenlere ve uygulamacılara yönelik önerilerde bulunulmuş olup firmaların BVA’nın potansiyelini değerlendirebilmeleri açısından neler yapabilecekleri tartışılmıştır.