Handbook for change of course for managers
1Yıldız Technical University, Institute of Social Sciences, Business Management PhD Student, Istanbul, Turkey
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2021; 5(2): 145-153 DOI: 10.14744/ysbed.2021.00012
Full Text PDF

We live in an age of innovation, where traditional management is not sufficient to ensure the commitment of individuals to the organization, and there is a requirement for a management approach that can address the human spirit and bring some concepts to the organization. For this reason, in order to establish suitable organizations for humanity and its future, and to establish organizations that can achieve success in the age of innovation, there are efforts to create an agenda to rewrite the management by developing perspectives on five complementary subjects such as values, innovation, adaptability, passion and ideology. By addressing the negative consequences of traditional views and practices in today's companies, analyzes are made on how these practices can be corrected in human terms. There are a detailed analysis on how to move to an innovative management approach without completely rejecting the classical management principles, how to apply an inventive management system to the organization, and to set up completely flat hierarchical structures where employees can use their skills freely. Samples taken from the field are given in details regarding the topics in the study, and to make subjects more understandable briefings are provided step by step.

Yöneticiler için yoldan çıkmanın el kitabıa,b
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Doktora Öğrencisi, İstanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2021; 2(5): 145-153 DOI: 10.14744/ysbed.2021.00012

Geleneksel yönetim, inovasyon çağını yaşadığımız günümüzde, bireylerin örgüte bağlılıklarını sağlamada yetersiz kalmakta ve insan ruhuna hitap eden bir yönetim anlayışı için bazı kavramların örgüte kazandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, insanoğluna ve geleceğe uygun örgütler inşa etmek ve inovasyon çağında başarıyı yakalayabilecek örgütler kurabilmek adına, değerler, inovasyon, uyarlanabilirlik, tutku ve ideoloji gibi birbirini tamamlayan beş konuda perspektifler geliştirilerek, yönetimi baştan yazmaya yönelik bir ajanda oluşturulmaya çalışılmaktadır. Geleneksel görüş ve uygulamaların günümüz şirketlerindeki olumsuz sonuçlarına değinilerek, bu uygulamaların insani açıdan nasıl ve ne şekilde düzeltilebileceğine dair çözümlemelerde bulunulmaktadır. Klasik yönetim ilkelerinin tümüyle reddedilmeden, inovatif yönetim anlayışına nasıl geçilebileceği, örgüte buluşçu bir yönetim sisteminin nasıl uygulanabileceği, çalışanların yeteneklerini özgürce kullanabildiği tamamen düz hiyerarşik yapıların nasıl kurulabileceği konusunda ayrıntılı tahliller ve çözümlemelerde bulunulmaktadır. Çalışmada yer alan konu başlıklarına ilişkin, sahadan alınan uygulama örneklerine ayrıntılı bir şekilde yer verilmekte ve konuları daha anlaşılır kılmak adına her başlık altında adım adım bilgilendirmeler gerçekleştirilmektedir.