The Relationship Between Environmental Turbulence and Organizational Innovativeness
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 3(1): 66-83

Due to the aggressive nature of markets in today's world, where macro environmental factors affect the dynamics of competition, almost every industry is inevitably shaped by continuous innovation. Organizational innovativeness, which measures organizations' inclination towards innovative behavior and their capacity to deal with innovation, gains in importance as a strategic action when uncontrollable environmental factors keep on changing continually. The purpose of this study is to examine the relationship between technological/market turbulence and organizational innovativeness. The study involves a questionnaire-based survey obtained from 233 companies that have an R&D and innovation focus in Turkey. The formulated hypotheses are tested by using the Structural Equation Model. The results show that both technological turbulence and market turbulence are positively related to organizational innovativeness. This study also shows that the external environment is part of the innovative effort by establishing a direct link between market/technological turbulence and organizational innovativeness.

Çevresel Çalkantı ve Örgütsel Yenilikçilik İlişkisi
1Doktor Adayı, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon
2Prof. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü,
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 1(3): 66-83

Makro çevre değişikliklerinin rekabetin doğasını değiştirdiği günümüz dünyasında pazarların dinamik yapısı nedeniyle hemen hemen her endüstri kaçınılmaz olarak sürekli yenilik ile şekillenmektedir. Örgütlerin yenilikçi davranışa olan yatkınlığını ve inovasyon ile ilgilenme kapasitesini ölçen örgütsel yenilikçilik, bir örgütün kontrolü dışındaki çevresel faktörler sürekli değiştiğinde, stratejik bir aksiyon olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, teknolojik çalkantı ve pazar çalkantısının örgütsel yenilikçilik ile olan ilişkisini incelemektir. Bu doğrultuda, araştırma Türkiye’nin gelişmesinde önemli rolü olan Ar-Ge ve inovasyon duyarlılığı olan 233 firmanın verilerine dayanarak anket yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup, öne sürülen hipotezler Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçları, teknolojik çalkantı ve pazar çalkantısının örgütsel yenilikçiliği pozitif etkilediğini ortaya koymuş ayrıca pazar çalkantısı ve teknolojik çalkantının örgütsel yenilikçilik ile direkt ilgisini kurarak, dış çevrenin yenilikçi çabanın bir parçası olduğunu göstermiştir.