Yıldız Social Sciences Institute Journal 2018; 2(2): 50-69

Nowadays, the internationalization process of emerging
market multinational companies(EMNCs) draw attention for providing economic growth and development in national and international field. Until today, the internationalization process of developed country companies are examined, nowadays EMNCs have begun to be studied extensively. According to "Foreign Investment Survey Results" report submitted by T.R. Ministry of Economy in 2018, foreign investment in emerging countries' economy in 2017 has increased by 59% to $40billion compared to previous year. It’s also reported in the UNCTAD World Investment Report(2016) that there are 6 emerging countries among the top 20 economies that invest the most abroad. Aim of this study is to collect the studies that deal with the EMNCs’ internationalization theories that have been made up to now and to show their importance for EMNCs’ internationalization process. In study, definition of emerging market, multinational companies’ concepts are given; internationalization theories were gathered together and these theories were developed in line with the advantages of EMNCs. This study is a theoretical compilation for future research by gathering the theories of internationalization that explain the start time, market selection and entry forms of EMNCs’ foreign investments.

Gelişmekte Olan Ülke Çokuluslu İşletmelerin Uluslararasılaşma Teorileri: Bir Literatür Taraması
1Prof. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü, Yönetim ve Organizasyon ABD
2Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2018; 2(2): 50-69

Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde doğan çokuluslu işletmelerin(GOÜÇUİ) uluslararasılaşma süreçleri, ulusal ve uluslararası alanda sağladığı ekonomik büyüme ve kalkınma dolayısıyla dikkat çekmektedir. Bugüne kadar gelişmiş ülkelerin uluslararasılaşma süreçleri üzerinde yapılan araştırmalar yoğunluk göstermiş, günümüzde ise gelişmekte olan ülkelerin uluslararasılaşma süreçleri ağırlıklı olarak incelenmeye başlanmıştır. 2018 yılında, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından sunulan “Yurtdışı Yatırım Anketi Sonuçları” raporuna göre, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin 2017’de gerçekleştirdiği yurtdışı yatırımlar, bir önceki seneye göre %59 oranında artarak 40milyar$’a ulaştığı belirtilmiştir. Ayrıca UNCTAD Dünya Yatırım Raporu’nda(2016), yurtdışına en çok yatırım yapan ilk 20 ekonomi içinde 6 adet gelişmekte olan ülke yer aldığını bildirilmiştir. Araştırmanın amacı, bugüne kadar yapılan GOÜÇUİ uluslararasılaşma teorilerini ele alan çalışmaları derlemek ve önemini ortaya koymaktır. Buradan hareketle, literatür taraması yöntemi ile teoriler analiz edilmiştir. Araştırmada, gelişmekte olan ülke piyasası, çokuluslu işletme kavramlarının tanımlarına yer verilmiş ve GOÜÇUİ’lerin uluslararasılaşma süreçlerinde sahip oldukları avantajlar teorik açıdan incelenmiştir. Araştırma sonucunda, incelenen teorilerin, GOÜÇUİ’ler için yurt dışı yatırımlarının başlatılma zamanı, pazar seçimi ve giriş şekillerinin nasıl bir süreçte ilerlemesi gerektiğine dair günümüzde geçerli olabilecek önerilerde bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma, gelecekteki akademik çalışmalar için teorik bir derleme niteliği taşımaktadır.