Elderness and The Structural Change of Elderness in Istanbul
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2018; 2(1): 58-80

Nowadays, the average life expectancy and the population ageing are increasing both in Turkey and in many parts of the world. The subject of elderness becomes important in a social dimension. So there is need to institutional studies about the problems and the expectations of the elderly people. It is expected to be improved the elderly politics and services too. Both the documentation method and the deep interview method are used in this study. In the sample group of this study there are 45 participants, who are 65 years old or over and who live in Istanbul. And face to face deep interviews with these participants are held in Istanbul. So it is aimed that, the explanation of the present situation of the elderly people in detail. According to the study results, the traditional image of elderly people is changing and there is a structural change of elderness. This structural change of elderness is especially diversification of elderness, getting lonely and younger, individualization and pluralization of the elderness. But unfortunately, the social institutions are not enough to provide with the material and the spiritual needs of the elderly people.

İstanbul’da Yaşlılık ve Yaşlılığın Yapısal Değişimi
1Dr.
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2018; 1(2): 58-80

Günümüzde hem dünyanın pek çok yerinde hem de Türkiye’de ortalama yaşam beklentisi ve yaşlı nüfus artmakta yani toplumsal yaşlanma görülmektedir. Dolayısıyla yaşlılık konusu toplumsal açıdan önem kazanmaktadır. Yaşlılarımızın sorunlarına ve beklentilerine yönelik kurumsal çalışmalar yapılması, toplumsal ve kültürel yapımıza uygun yaşlılık politikası ve yaşlı hizmetleri geliştirilmesi beklenmektedir. Bu makalede modernleşme sürecinde toplumumuzda görülen yaşlılıktaki yapısal değişime ve bununla birlikte ortaya çıkan kurumsallaşma ihtiyacına değinilmektedir. Bu araştırmada hem dökümantasyon hem de derinlemesine görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yaşayan 65+ yaşta 45 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu katılımcılarla İstanbul’da yüz yüze derinlemesine görüşme yapılmış, böylece yaşlıların mevcut durumunun detaylı açıklanması hedeflenmiştir. Sonuçta modernleşme sürecinden yaşlılarımızın hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilendiği, toplumumuzdaki geleneksel yaşlı imajının değişmekte olduğu ve yaşlılıkta yapısal değişim görüldüğü anlaşılmaktadır. Toplumumuzdaki bu yaşlılığın yapısal değişiminin -özellikle yaşlılığın farklılaşması, yalnızlaşması, gençleşmesi, bireyselleşmesi ve çoğullaşması- şeklinde olduğu söylenebilir. Ancak toplumsal kurumlarımızın yaşlılarımızın maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını; özellikle ekonomi, siyaset ve din kurumlarının hizmetlerinin yetersiz bulunduğunu söyleyebiliriz. Yaşlılarımız sağlık hizmetlerinden görece memnundur. Genelde kurumsallaşmaya ve yaşlı hizmetlerine olumlu yaklaşılmakta, kurumsallaşma arttıkça yaşlı sorunlarının azalması beklenmektedir.