An Analysis of the Relationship between Organizational Cynicism and Organizational Burnout: An Empirical Research on Service Sector Employees
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2017; 1(2): 181-205

The purpose of this research is to empirically find out the
relationship between dimensions of organizational cynicism and organizational burnout. The research population involves the employees of the international hotel chains operating in the tourism sector in Turkey. The result of this study showed that cognition mension, the dimension of organizational cynicism is positively correlated with emotional exhaustion and desensitization; emotional dimension, emotional exhaustion, and desensitization are in the positive direction; behavioural dimension, emotional exhaustion, and desensitization are positively correlated. There is a positive correlation between cognition dimension, emotional dimension, behavioural dimension, and personal accomplishment.

Örgütsel Sinizm ile Örgütsel Tükenmişlik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Hizmet Sektörü Çalışanları Üzerine Ampirik Bir Araştırma
1Doktora Öğrencisi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İşletme Yönetimi, Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış,
2Prof. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2017; 2(1): 181-205

Araştırmanın amacı; Örgütsel sinizm boyutları ile örgütsel tükenmişlik boyutları arasındaki ilişkileri ampirik çalışmayla ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni; Turizm sektöründe faaliyet gösteren uluslararası otel zincirlerinin Türkiye’deki otellerinde çalışanlarıdır. Bu sektör çalışanlarının seçilmesinin nedeni; hizmet sektörü çalışanlarının tükenmişlik ve sinizm yaşama olasılığının daha yüksek olmasıdır. 206 çalışandan 155 anket geri dönmüştür. Araştırmanın modeli, hipotezleri, varsayımları, sınırlılıkları, aritmetik ortalamalar, standart sapmalar, frekans, yüzde dağılımları, faktör analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizi, Pearson Korelasyon analizi ve demografik bulgular SPSS kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda; bilişsel boyut; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı; duygusal boyut, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı; davranışsal boyut, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte bilişsel boyut, duygusal boyut, davranışsal boyut ile kişisel başarı hissi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki vardır. Reddedilen üç hipotez kişisel başarı hissi ile ilgilidir.