The Relationship of Think Tanks and Civil Society: The Case of China
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 3(2): 283-298

Think tanks that are an actor of the public sphere in relationship with civil society. It is claimed that think tanks strengthen understanding of civil society with the purposes of mobilizing of society, collective leadership, encouraging public debate and facilitating the exchange of ideas. The impact of think tanks, which have different workspaces, resources, and status, on civil society is also different. In this study, the role of think tanks in the development of the concept of civil society is mentioned, and the relationship between think tanks and civil society has explained the case of China. Three Chinese think tanks which included among the world's top think tanks were examined in terms of structures and research issues. It has been found that think tanks contribute to the development of the political culture rather than the development of civil society in China.

Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplum İlişkisi: Çin Örneği
1Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 2(3): 283-298

Kamusal alanın bir aktörü olan düşünce kuruluşları, ortak endişe ve çıkar etrafında birleşen sivil toplumla ilişki içindedir. Düşünce kuruluşlarının toplumu harekete geçirme, topluma liderlik etme, kamusal tartışmaya teşvik etme ve fikir alışverişini kolaylaştırma gibi amaçlarıyla sivil toplum anlayışını güçlendirdiği iddia edilmektedir. Çalışma alanları, kaynakları, statüleri bulundukları ülkelere göre farklılık gösteren düşünce kuruluşlarının sivil toplum üzerindeki etkisi de farklı olabilmektedir. Bu çalışmada, düşünce kuruluşlarının sivil toplum anlayışının gelişmesindeki rolüne değinilmiş, Çin örneği üzerinden düşünce kuruluşları ve sivil toplum arasındaki ilişki açıklanmıştır. Dünyanın en iyi düşünce kuruluşları arasında yer alan üç Çinli düşünce kuruluşunun yapıları ve araştırma konuları incelenmiştir. Çin’de düşünce kuruluşlarının sivil toplumun gelişiminden çok siyasi kültürün gelişimine katkıda bulundukları tespit edilmiştir.