Effects of Ethical Leadership and Ethical Climate Perceptions on Organizational Commitment: Comparison of Public and Private Sector
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 3(2): 238-253

The effects of ethical leadership and ethical climate perceptions on organizational commitment attract great attention in the literature. Although various scientific and academic studies on the causality and nature of this relationship appear, it can be said that limited studies carried out with a large sample on Turkey are available in the literature. In this context, this study is expected to make a significant contribution in this field both in theory and practical terms. The aim of this study is to examine the effects of ethical leader and ethical climate perceptions on organizational commitment by using survey method. For this purpose, the data obtained from 1588 individuals working in 32 different companies in various sectors including public and private sectors operating in Istanbul were analyzed with a variety of statistical tests. As a result, it was seen that ethical leadership and ethical climate perceptions increased organizational commitment and ethical leadership perceptions positively affected the ethical climate.

Etik Liderlik Ve Etik İklim Algılamalarının Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Kamu ve Özel Sektör Karşılaştırmalı Bir Uygulama
1Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli
2Gebze Teknik Üniversitesi, İşletme Bölümü, Kocaeli
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2019; 2(3): 238-253

Etik liderlik ve etik iklim algılamalarının örgütsel bağlılığa etkileri literatürde büyük ilgi görmektedir. Bu ilişkinin nedensellik ve doğası hakkında çeşitli bilimsel ve akademik çalışmalar söz konusu olmasına rağmen, Türkiye üzerine, büyük bir kütle dahilinde yapılmış çalışma sayısının çok olmadığı söylenebilir. Bu kapsamda çalışma hem teorik hem de pratik açıdan literatürde söz konusu alandaki eksikliğin doldurulmasını hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı, anket yöntemi kullanılarak, çalışanların etik lider ve etik iklim algılarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya yönelik veriler İstanbul’da faaliyet gösteren Kamu ve Özel sektörde 32 değişik işletmede çalışan 1588 kişiye uygulanan anket çalışması sonucunda elde edilen veriler uygun istatistiki yöntemlerle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Etik Liderlik ve Etik İklim Algılamalarının Örgütsel bağlılığı artırdığı, ayrıca Etik Liderlik Algılarının Etik İklimi olumlu yönde etkilediği görülmüştür.