A digital transformation of miniatures: Animation application
1Department of Art and Design, Yildiz Technical University, Istanbul, Turkey
2Department of Art, Yildiz Technical University, Istanbul, Turkey
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2021; 5(1): 1-11 DOI: 10.14744/ysbed.2021.00001

We are in an information age in which computer technologies are actively used today to produce and transfer informations. In this context, it is possible to increase the interest and awareness in these arts by digitizing our traditional arts using computer technologies, transforming them into animation and even reinterpreting them in different fields such as mobile games. Today, there are countries that transform their traditional arts by reinterpreting them in digital environment and transforming them into commercial products in digital environment. The digitization of miniature art and its transformation into animation by reinterpreting it summarizes the content of this work. With this study, in which the process of transforming miniature art into animation is technically detailed, it is also among the aims of the study to guide researchers who want to do research in this field.

Minyatürlerin dijital dönüşümü: Animasyon uygulaması
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Bölümü, İstanbul, Türkiye
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat Bölümü, İstanbul, Türkiye
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2021; 1(5): 1-11 DOI: 10.14744/ysbed.2021.00001

Bilgiyi üretmek ve aktarmak konusunda bilgisayar teknolojilerinin günümüzde aktif olarak kullanıldığı bir bilişim çağının içerisindeyiz. Bu bağlamda geleneksel sanatlarımızın bilgisayar teknolojileri kullanılarak dijitalleştirilmesi, animasyona dönüştürülmesi hatta mobil oyun gibi farklı alanlarda yeniden yorumlanması ile bu sanatlara olan ilginin ve bilinirliğin artması ihtimaller dâhilindedir. Günümüzde geleneksel sanatlarını dijital ortamda yeniden yorumlayarak dönüştüren ve dijital ortamda ticari ürün haline getiren ülkeler bulunmaktadır. Minyatür sanatının da dijitalleştirilmesi ve yeniden yorumlanarak animasyona dönüştürülmesi bu çalışmanın içeriğini özetler. Minyatür sanatının animasyona dönüştürtülme sürecinin teknik olarak detaylandırıldığı bu çalışma ile bu alanda araştırma yapmak isteyen araştırmacılara yol gösterici olmak da çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır.