The Research on the Pentaglot Dictionary
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2020; 4(1): 47-61

The pentaglot dictionary which was completed in 1794 is one of the most important work in Turkic lexicography. There are more that 18000 vocabularies in this dictionary. The Uighur language, one of the five languages of this work, has a very important place in studying the sound and meaning features of Chagatai 200 years ago. In this study, the researches conducted in different languages in China and other countries on this dictionary will be collected in order of published time and also some important works will be commented. In this context, a comprehensive search was carried out on different databases to cover different languages. As a result of the related literature review, the findings were discussed.

“Beş Dilli Sözlük” Üzerine Yapılan Çalışmalar
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı YL Programı, İstanbul
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul
Yıldız Social Sciences Institute Journal 2020; 1(4): 47-61

1794 yılında tamamlanan Beş Dilli Sözlük Türk sözlükçülük alanındaki önemli eserlerden biridir. Bu sözlük 18000’den fazla kelime içermektedir. Beş dilin biri olan Uygurca kısmı 200 sene önceki Çağatayca’nın ses ve anlam özelliklerini incelemekte çok önemli yere sahiptir. Bu çalışmada, Beş Dilli Kavram Sözlüğü üzerine Çin’de ve diğer ülkelerde farklı dillerde yapılan araştırmalar yayın tarihine göre derlenecek ve sözlükle ilgili çalışmalar hakkında tartışma yapılacaktır. Bu bağlamda farklı dilleri kapsayacak şekilde farklı veri tabanları üzerinde kapsamlı bir tarama yapılmıştır. İlgili yazın taraması neticesinde bulgular ortaya konuşmuş ve tartışılmıştır.